SOUTĚŽ: Budete lepší než Havlíček Borovský?

Od narození známého novináře, spisovatele, básníka i satirika Karla Havlíčka Borovského záhy uplyne úctyhodných 200 let. Havlíček byl mimo jiné mistrem epigramů. Zkuste si tak jako on vytvořit krátkou báseň s vtipně vyhrocenou pointou, a tím se přidat do naší autorské soutěže EPIGRAM 2021.



Tímto se na vědomost dává, že Syndikát novinářů Vysočina k nadcházejícímu výročnímu Roku Karla Havlíčka Borovského 2021 vypisuje soutěž o nejlepší (dosud nepublikované) epigramy, které mají šanci být součástí připravovaného sborníku EPIGRAM 2021.

Organizátoři si dovolují upozornit, že epigram není veršovaná povídka jako Lešetínský kovář ani rozsáhlá básnická skladba Slávy dcera, ale krátká reflexivní báseň s vtipně vyhrocenou pointou. Příspěvky zkušených či začínajících autorů přijímáme do 1. března 2021 na e-mailové adrese epigram2021@volny.cz .

Zasláním epigramů do soutěže autoři poskytují SN Vysočina souhlas k jejich bezplatnému užití, zveřejnění či gramatické korektuře příspěvku související s případným zařazením do Sborníku E 2021.

Soutěž má tyto kategorie:

  • Autoři starší 18 let – mohou zaslat až pět svých epigramů (nikoli celé sbírky)
  • Autoři do 18 let – mohou dodat až tři své epigramy
  • Bonusová kategorie „Dopište Karla Havlíčka Borovského“ – navíc každý může poslat až tři příspěvky v jím upravené podobě: zvolíte si část z některého Havlíčkova epigramu a zbylou část doplníte podle své invence. A je zcela na vás, jestli si od Havlíčka „vypůjčíte“ začátek, prostředek nebo konec z jeho epigramu a dopíšete ho. Tím se každý ze zájemců může snažit o obohacení Havlíčkova tvůrčího odkazu. Havlíčkovy epigramy jsou například zde.

V e-mailu také nezapomeňte uvést jméno a příjmení, datum a místo narození, poštovní adresu a soutěžní kategorii.

Tedy ani vy nechoďte „s pány na led“, ale usedněte, přibruste ostří svého pera a tvořte. Těšíme se na vaše epigramy. Navíc pro vás již nyní chystáme slavnostní setkání se zajímavým programem včetně předávání cen. Je připravováno na sobotu 30. října 2021 dopoledne v havlíčkobrodské Staré radnici. Moc rádi se tam s vámi potkáme.

Sbírku epigramů z předchozího kola soutěže EPIGRAM 2016 naleznete zde.