Autorská soutěž má pět hlavních vítězů

Syndikát novinářů na Vysočině opět po roce uspořádal autorskou soutěž Péče o naše památky. V tomto desátém ročníku porotci hodnotili 30 přihlášených příspěvků od šestnácti autorů z patnácti médií. „To je největší účast i úroda v celé historii tohoto projektu. Zájem byl chvályhodný, poděkování si zaslouží všichni tvůrci,“ doplnil za porotu místopředseda pořádajícího Syndikátu novinářů Vysočina Jan Kliment. 

Autorská soutěž Péče o památky Vysočiny byla vysočinským sdružením Syndikátu novinářů ČR poprvé uvedena v roce 2009. Jejími partnery jsou Kraj Vysočina a Národní památkový ústav (NPÚ). Od samého začátku cílem je a zůstává ocenit autory, kteří své čtenáře, diváky či posluchače informují o iniciativním, příkladném vztahu (jak jednotlivců, tak subjektů) k péči o hmotný odkaz minulosti. 

„V době začátků soutěže NPÚ registroval přes 700 ohrožených památek, nejvíc sakrálních. Aktuální stav v České republice neznám, ale vím, že loni byla péči o církevní objekty věnována třetina ze všech do autorské soutěže přihlášených materiálů,“ povšiml si Jan Kliment.

Hlavní cenu, jíž představují finanční odměna 1 000 korun od Syndikátu novinářů Vysočina a věcné dary od partnerů soutěže Kraje Vysočina a telčského pracoviště Národního památkového ústavu, přebíralo pět novinářů: 

  • Irena Šarounová z Českého rozhlasu Vysočina – za příspěvky o faře v Křeči a o pelhřimovské Staré poště
  • Jiří Bárta z mediální skupiny MAFRA – za sérii článků o Zelené hoře a o článku o přestavbě domu na hotel na žďárském náměstí
  • Zbyněk Konvička z časopisu PROPAMÁTKY – za rozhovor o záchraně zámku v Kvaseticích
  • Lenka Kopčáková ze Žďárských novin – za zajímavé příspěvky o práci restaurátorů
  • Jana Kudrhaltová z Havlíčkobrodského deníku – za text o kostelíku v Dobrnicích

Porotu velmi zaujaly také příspěvky Arnošta Pacoly z Horáckých novin, Jiřího Jíry z Pelhřimovského deníku, Martina Singra z Jihlavského deníku a Zuzany Musilové rovněž z Jihlavského deníku. Tito autoři obdrželi finanční odměnu 500 korun a taktéž věcné dary od partnerů soutěže.

Rozhodující pro hodnocení bylo a nadále zůstává: jak tvůrce splnil zadání, tedy jak přiblížil životní postoje lidí a jejich vztah k péči o konkrétní památky na Vysočině. Významnou roli má stylistika a čtivost příspěvku. Naopak roli až tak nehraje, zda jde o památku „velkou“ (hojně navštěvovanou), nebo malou z některé vsi na Vysočině – i tam bývají příklady péče o místní památky hodné následování.

„Hodnotitelé by si jako hlavní hrdiny v textech či reportážích dovedli představit víc konkrétních lidiček či jejich sdružení, která pomáhají v péči o památky. Takto uchopené lidské příběhy získávaly nejvíc plusových bodů,“ zmínil Kliment.

Ceny vítězům předávali v úterý 18. února v prostorách jihlavského hotelu Gustav Mahler hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, mluvčí pracoviště Národního památkového ústavu v Telči Ilona Ampapová a předseda Syndikátu novinářů Vysočina Jaroslav Paclík.

„Věříme, že úroda článků a reportáží za rok 2020 bude alespoň stejně bohatá. Zúčastnit se mohou redaktoři všech médií na Vysočině – počínaje televizními přes ty rozhlasové až po redaktory deníků, týdeníků, měsíčníků i místních zpravodajů. Uvítáme také příspěvky autorů z webových portálů či internetových zpravodajů měst či obcí,“ doplnil Paclík.