Kámen po kameni. Nejvíc se líbilo video o opravách hradu Chřenovice

Syndikát novinářů na Vysočině vyhlásil výsledky autorské soutěže Péče o naše památky. Letos porotci hodnotili 26 přihlášených příspěvků od 15 autorů z devíti médií.

Akce se konala podesáté v historii. Hlavní cenu tentokrát získali tři novináři. V první řadě zaujali Eliška Kinclová a Jan Ptáček z Televize Vysočina. Jejich příspěvek s názvem Odkaz pojednává o padesátiletém Mirkovi, který opravuje kámen po kameni hrad Chřenovice. Dokument můžete zhlédnout na této internetové stránce.

Na snímku jsou vítězové autorské soutěže Péče o naše památky 2018 společně s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem, tiskovou mluvčí telčského pracoviště Národního památkového ústavu Ilonou Ampapovou a předsedou Syndikátu novinářů Vysočina Jaroslavem Paclíkem. Foto: archiv Kraje Vysočina

Další hlavní cenu, jíž představují finanční odměna 1 000 korun od Syndikátu novinářů Vysočina a věcné dary od partnerů soutěže Kraje Vysočina a telčského pracoviště Národního památkového ústavu, obdržel redaktor Mladé fronty DNES Jiří Bárta. Zpracoval téma o proměně nejhonosnějšího historického domu v centru Žďáru nad Sázavou.

U hradu Chřenovice. Foto: archiv Televize Vysočina

U poroty se svými příspěvky uspěli také Mirka Valehrachová z Libických listů, Irena Šarounová z Českého rozhlasu Vysočina, Jana Nedělková a Helena Zelená Křížová ze Žďárského deníku, Břetislav Koč z časopisu NaCestu a Kristýna Julinová z časopisu Pro Památky. Tito autoři obdrželi finanční odměnu 500 korun a taktéž věcné dary.

Syndikát novinářů Vysočina vyhlašuje novinářskou soutěž Péče o naše památky od roku 2009.