NA CESTÁCH: Poznáváme New York

New York je kosmopolitní město. Jeho obyvatelé pocházejí ze všech zemí světa. Takový mix vytváří zvláštní energii pulzující ve dne v noci fascinující silou. My jsme se rozhodli prožít tuto atmosféru během několika dní a do města s nebetyčnými mrakodrapy se vydali z Čech v polovině září.



New York mě vždycky lákal. Pokud jste na tom stejně, tak se tam prostě a jednoduše vydejte. Zpáteční letenky už nejsou žádná láce. Samotné město se dělí na pět čtvrtí: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx a Staten Island. Centrem našeho zájmu byl především Manhattan, Právě do jeho aglomerace zakoupíte City Pass za 132 Dolarů, který vás se slevou 42 procent opravňuje k přednostním vstupům do zajímavých míst. Ze zhruba dvanácti v nabídce si jich můžete vybrat šest.

Patří k nim:

  • Empire State Building, 
  • American Museum of Natural History, 
  • The Metropolitan Museum of Art, 
  • Top of The Rock Observation Deck (Rockefellerovo Centrum),
  • Guggenheim Museum, 
  • Ferry Access to Statue of Liberty a Ellis Island,
  • Circle Line Sightseeing Cruises, 
  • Memorial Museum,
  • Intrepid Sea, 
  • Air a Space Museum. 


K základní řadě jsme si vybrali plavbu lodí kolem Manhattanu z Battery Parku na jižní špici Manhattanu (odkud se vydávají lodě k Soše svobody na ostrově Liberty Island) a 9/11 Memorial and Museum, které je věnované obětem z 11. září 2001 a 26. února 1993. Muzeum je autentickým, dojemným a vypovídajícím svědectvím o téměř třech tisících lidech, kteří nepřežili teroristické a bombové útoky.


Dva obří pietní bazény se nachází na místě, kde původně stály budovy World Trade Center - Světového obchodního centra (přezdívané Dvojčata). S výstavbou se začalo v březnu 2006. Památník byl otevřen veřejnosti 12. září 2011, muzeum 21. května 2014.

V New Yorku na Manhattanu jsme prošli ulicí Wall Street naproti kostelu Trinity Church, v němž se odehrála scéna z dobrodružného filmu s Nicolasem Cage „Lovci pokladů“, kde je dnes světoznámé finanční centrum.

Zavítali jsme také na Broadway s uměleckými institucemi, muzei a podniky. Pokochali jsme se luxusním zbožím na Páté Avanue. Prohlédli si Federal Hall National Memorial z roku 1846, kde skoro na témže místě v roce 1789 George Washington skládal přísahu jako první prezident Spojených států amerických. 

Prošli jsme se po známém mostě Brooklyn Bridge a kochali se interiérem Radio City Music Hall. Je památkou na hudební doby minulé a uchvátí vystavenými kostýmy a kytarami hvězd. Shlédli jsme vodopád crčící ze zdi v Trumpově Toweru a při východu z budovy jsme „narazili“ na Donalda Trumpa, respektive jeho „gumáka“. Ochotně se fotografoval s každým, kdo projevil zájem.

Naší zvědavosti podlehl vstupní prostor staromódně elegantního hotelu Plaza, v němž utratil celou kreditku svého tatínka a několik nocí přespal Kevin, když zůstal „Sám doma 2: Ztracen v New Yorku“.



Nedaleko odtud jsme prohlédli podstatnou část Central Parku a proběhli se kolem vodní nádrže, kolem níž trénovala svoji postavu Charlotte Yorková ze „Sexu ve městě“. Hlavní hrdinka seriálu Carrie Bradshawové, bydlící na adrese 64 Perry Street na Manhattanu, prožívala v New Yorku své trable a strasti okolo mužů. V Carnegie Hall na 57th Street jsme vnímali genius loci v malém muzeu, v němž nás upoutal portrét a vzpomínka na Antonína Dvořáka. 

Naší pozornosti neunikl terminál hlavního nádraží - Grand Central Terminal, interiér využitý například k filmu „Dívka ve vlaku“. Večer patřil posezení na schodech na Time Square, na třídě pulzující obrovským zájmem turistů z celého světa, s obrovskými světelnými reklamami, kiny, tradičními divadly.


Zajímavým místem k procházce byl High Line Park: Ze staré dopravní dráhy vznikla v pulzujícím centru města zelená pěší oáza ve čtvrti Chelsea a zajímavá vyhlídka na okolí, taková „stezka v korunách“, ale ne stromů, ale newyorských střech. Všechna výše jmenovaná místa jsou dostupná zdarma, a tak se nám zahojila „tržná rána v peněžence“ za dolary investované do City Passu.

New York je, jak píše průvodce: jako mozaika. I kdybychom objevili sebevíc jejích částeček, je vyloučené, abychom je prohlédli všechny, jak jsou rozmanité.

Text a foto: Dáša Palátková