NA CESTÁCH: Svět termálních pramenů a lázní

Pokud se chystáte do Budapešti, doporučuji naplánovat více dnů a zahrnout do programu alespoň jedny termální lázně. Ve městě se jich nachází přibližně tři desítky. 

Tradice lázeňství je v Budapešti bohatá. Pochází z doby římské, z dob osmanských tu zůstaly čtvery lázně částečně v původní podobě. Na co ale pozor? V některých dnech v týdnu jsou lázně kromě „společných dní pro všechny“, vyhrazené pouze pro ženy, nebo jen pro muže. Ve dnech smíšených návštěv musíte mít plavky. Jestliže nemáte svoje, dají se vypůjčit. A v některých bazénech požadují koupací čepici.

Do jakého areálu se v hlavním městě Maďarska vypravit? Jaké lázně navštívíte je na vás, ale určitě byste měli popřemýšlet o těch níže uvedených. Většina lázní má několik pramenů a jsou specializované na různé choroby. Nemusíte však být nemocní, abyste si vychutnali příjemnou atmosféru interiérů a obdivovali majestátní architekturu s překrásnou výzdobou.



H-1146, Állatkerti körút, Budapešť


Széchenyiho lázně jsou jedním z největších komplexů Evropy. Na první pohled zaujmou  architekturou. Vypadají zrcadlově, ze zcela prozaického důvodu byly dříve rozděleny na pánskou a dámskou část. Původní lázně v městské části Városliget (Městský háj) z roku 1881 přestaly svého času odpovídat požadavkům doby. Z tohoto důvodu byly podle plánů Győzőa Cziglera v letech 1909 až 1913 vybudovány Széchenyiho lázně.

Voda o nejvyšší teplotě 75 stupňů Celsia je čerpána z artézské studny z hloubky 1 256 metrů, proudem 4 500 litrů vody za minutu. Rekonstrukce bazénů proběhla v roce 1999. Příjemnou zajímavostí je celoročně přístupný venkovní bazén.


Areál zahrnuje plovárnu s pěti bazény, plavecký a termální sedací bazén. V zážitkovém s protiproudem nechybí podvodní masážní trysky, chrliče na masírování krku a šíje, trysky na záda zabudované do lavic a jiné atrakce. Lázně jsou vhodné pro pacienty s degenerativním onemocněním kloubů, pro ortopedickou a poúrazovou rehabilitaci. Pitné kůry slouží při chronických žaludečních problémech různého charakteru, na léčení žaludečních vředů, střevních poruch, chronických zánětlivých procesů ledvin, močovodu a mnoho dalších diagnóz. 


Kelenhegyi út 4., Budapešť


Léčebné lázně Gellért - těsně přiléhající ke stejnojmennému luxusnímu hotelu, postavené v secesním slohu - byly otevřeny v roce 1918. Termální voda je směsicí třinácti pramenů dodávajících vodu o teplotě 27 až 48 stupňů Celsia s obsahem rádia. K dispozici jsou parní komory, vanové koupele a především třináct bazénů.

Hlavní bazén a jeho hala je fascinující, má například i posuvnou střechu umožňující koupání pod širým nebem. Vyzkoušíte bazén vířivkový, sedací, venkovní, bazén s umělým vlnobitím, sedací se zážitkovými prvky.

Osm bazénů je v oddělení léčebných lázní. V současnosti tu nabízí širokou škálu procedur, včetně oddělení s komplexní zdravotnickou péčí a inhalatóriem. Svojí indikací pomáhají pacientům s degenerativním onemocněním kloubů, nemocech páteře, chronických a polochronických zánětů kloubů, při obtížích s meziobratlovými ploténkami, aterosklerózou, při poruchách krevního oběhu.



Döbrentei tér 9. H-1013, Budapešť

Zmínka o lázních pochází z roku 1483. Základy tu byly dány během turecké nadvlády v 15. století. Dnešní podobu, se zachováním původní atmosféry, získaly v roce 1560.

Relaxovat v takovém prostředí je zážitkem. Uchvátí vás hala podepřená osmi sloupy, s velkou kopulí o průměru 10 metrů, s osmihranným bazénem. Osm pramenů valí na povrch vodu o teplotě 42 stupňů Celsia.

Navštívit můžete šest parních bazénů s rozdílnými teplotními stupni od 16 °C do 42 °C, plavecký bazén, wellness část se dvěma sedacími bazény, ochlazovací a podkrovní bazén. Součástí komplexu jsou parní a horkovzdušné komory nebo radioaktivní léčba. Termální voda s obsahem sodíku, siřičitanů, chloridů a fluoridů napomáhá degenerativnímu opotřebení a onemocnění kloubů, při chronických a polochronických zánětech kloubů, při nemoci meziobratlových chrupavek i neuralgii či osteoporóze.

Konají se tu diskotéky, nebo hraje taneční hudba. Od roku 1936 do devadesátých let minulého století mohli bazén navštěvovat výhradně muži. Dnes lázně nabízí společný i oddělený provoz pro muže a ženy. Oblíbené je noční koupání, poslední den v týdnu jsou lázně otevřeny i mezi 22. a 4. hodinou.

Text a foto: Dáša Palátková