Známe vítěze autorské soutěže Péče o naše památky 2022

Syndikát novinářů na Vysočině opět po roce uspořádal autorskou soutěž Péče o naše památky. Zúčastnit se mohli redaktoři i kronikáři. Zapojili se autoři z osmi různých médií. Všem děkujeme za účast, aktivní i tvůrčí přístup.

Ceny byly předány na novoročním setkání novinářů s hejtmanem Kraje Vysočina Vítězslavem Schrekem (vpravo). Národní památkový ústav zastupovala mluvčí telčského pracoviště Ilona Ampapová (vlevo). 
Foto: Marcela Lanková

Hlavní cenu v podobě finanční odměny 1000 korun od Syndikátu novinářů Vysočina a věcných cen od partnerů soutěže, Kraje Vysočina a Národního památkového ústavu, získali: 

  • Milan Krčmář z Třebíčského deníku – za téma o opravách domu ze 17. století v třebíčské židovské čtvrti
  • Irena Šarounová z Českého rozhlasu Vysočina – za reportáž o tom, jak dobrovolníci z Humpolecka opravují křížky v polích
  • Jiří Bárta z mediální skupiny MAFRA – za téma o restaurování vzácných žďárských barokních varhan

Porota odměnila také následující příspěvky. Tito autoři obdrželi finanční odměnu 500 korun a také věcné dary od partnerů soutěže.

  • Martin Singr z Jihlavského deníku – za článek o záchraně varhan ve Vysokých Studnicích
  • Kryštof Havlice z časopisu PROPAMÁTKY – za téma o obnovách vesnických domů
  • Štěpánka Saadouni z Havlíčkobrodského deníku – za téma o unikátním rudném mlýnu na Stříbrném potoce
  • Antonín Zvěřina z Třebíčských novin - za témata o opravě chrámu v Jaroměřicích nad Rokytnou a o obci Pyšel

Jednu z cen si převzal reportér Jihlavského deníku Martin Singr. 
Foto: František Hruška 

Ceny předávali předseda Syndikátu novinářů Jaroslav Paclík, hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a tisková mluvčí telčského pracoviště Národního památkového ústavu Ilona Ampapová.

„Porota soutěže má rok od roku složitější rozhodování, protože účastníci posílají do soutěže opravdu velice zajímavé příběhy lidí nebo sdružení, jež se příkladně starají o památky.  Všem účastníkům soutěže patří poděkování. A děkujeme rovněž našim partnerům – Kraji Vysočina a Národnímu památkovému ústavu, jak autorskou soutěž podporují,“ uvedli za pořádající Syndikát novinářů Vysočina Jaroslav Paclík a Jan Kliment.

Těšíme se už i na další ročník této soutěže! V něm budou moct autoři přihlašovat články z tištěných médií i rozhlasové, televizní a online reportáže zveřejněné v průběhu letošního roku 2023. O vyhlášení nového ročníku budeme informovat.