Vzpomínání na Haška: odhazování sněhu, povídky i Župajdá!

Na úterý 3. ledna 2023 připadlo jedno velice významné výročí – 100 let od úmrtí Jaroslava Haška. V Lipnici nad Sázavou, kde slavný spisovatel a novinář zemřel, se sešly desítky lidí. Byli tam samozřejmě Haškovi potomci - vnuk Richard a pravnuk Martin, ale i řada obdivovatelů a milovníků Jaroslava Haška a jeho díla z různých koutů republiky.

U sochy svého slavného dědečka hovoří Richard Hašek.
3x foto: Richard Cai


Výročí si připomněl také Syndikát novinářů Vysočina. Jeho předseda Jaroslav Paclík a Miroslava Paclová položili věnec na Haškův hrob na místním hřbitově.

„Obdivuji, kolik toho za necelých 40 let svého života Jaroslav Hašek napsal a jak máme jeho dílo v oblibě i v dnešní době,“ zmiňuje Paclík a připomíná, že v souvislosti s významným výročím spisovatele Jaroslava Haška také Syndikát novinářů Vysočina již loni v létě vyhlásil soutěž v psaní humoristických povídek. Uzávěrka pro dodání textů je do 31. ledna 2023. Pokud byste se chtěli zúčastnit, neváhejte.

„Posláním soutěže je v každém z nás objevit kousek Švejka nebo srandisty, humoristy nebo toho, kdo dokáže vystihnout a vykreslit naši českou povahu,“ vysvětluje předsedkyně spolku Krasomil, kulturní publicistka, básnířka a prozaička Radana Šatánková, která je v porotě soutěže.

Zástupci Syndikátu novinářů Vysočina v Lipnici nad Sázavou - Jaroslav Paclík a Miroslava Paclová. 


Starosta Lipnice Zdeněk Rafaj ve svém projevu poznamenal, že ještě o Vánocích roku 1922 kolem svého domku z posledních sil v záplavách sněhu prohazoval pěšinku. „Vysoké plstěné pimy, které měl tehdy obuty, opatrujeme dodnes. Týden nato, ve středu 3. ledna 1923 o půl deváté ráno, skonal,“ uvedl starosta.

Jaroslavu Haškovi nebylo dopřáno, aby na Lipnici žil déle než 1,5 roku ode dne, kdy tam poprvé dorazil s malířem Jaroslavem Panuškou. Zdejší prostředí mu poskytlo klid a inspiraci, a i za tu krátkou dobu tam vytvořil podstatnou část svého světoznámého románu o vojáku Švejkovi a řadu povídek.

„I za tu krátkou dobu zde pevně zakořenil a zanechal nesmazatelnou stopu. Provázel po hradě, bavil návštěvníky svérázným výkladem a děsil je hrůzostrašnými historkami,“ připomněl Zdeněk Rafaj.

Vzpomínka na Jaroslava Haška na lipnickém hřbitůvku.


Richard Hašek, vnuk spisovatele Jaroslava Haška, především poděkoval všem přítomným: „Za to, že jste se tady tak krásně shromáždili a že je vás hojné množství.“

Na hřbitově mimo jiné zazněla i jedna z oblíbených písníček slavného „Jarouška“ - Jede sedlák do mlejna„Páni muzikanti: Župajdá,“ vyzval kapelu k hraní starosta Rafaj.