Známe vítěze autorské soutěže Péče o naše památky 2020

Syndikát novinářů na Vysočině opět po roce uspořádal autorskou soutěž Péče o naše památky. Zúčastnit se mohli redaktoři i kronikáři. 

Po jedenácté v historii se konala autorská soutěž Péče o naše památky. V tomto ročníku porotci hodnotili celkem 18 prací od devíti autorů z devíti médií. 

Hlavní cenu, jíž představují finanční odměna 1 000 korun od Syndikátu novinářů Vysočina a pěkné věcné dary od partnerů soutěže Kraje Vysočina a telčského pracoviště Národního památkového ústavu, získalo šest novinářů: 

  • Kryštof Havlice z časopisu PROPAMÁTKY – za článek o obnově mlýna v Trhonicích
  • Helena Zelená Křížová ze Žďárského deníku – za článek o osudu kapličky v Křídlech
  • Michal Mašek ze serveru Vysočina-news.cz – za příběh zvonu v Bartoušově u Havlíčkova Brodu
  • Martin Singr z Jihlavského deníku – za téma o chystaném muzeu ve Frankově Zhořci na Žďársku
  • Irena Šarounová z Českého rozhlasu Vysočina – za příspěvky o rabínském domě v Třebíči a prvorepublikovém domě v Počátkách
  • Jiří Bárta z mediální skupiny MAFRA – za rozhovor s kastelánem zámku v Náměšti nad Oslavou


Porotu v tomto ročníku také zaujaly příspěvky Arnošta Pacoly z Horáckých novin, Jakuba Hlouška z časopisu NaCestu a Jany Kudrhaltové z Havlíčkobrodského deníku. Tito autoři obdrželi finanční odměnu 500 korun a taktéž věcné dary od partnerů soutěže.

Autorská soutěž Péče o památky Vysočiny byla vysočinským sdružením Syndikátu novinářů ČR poprvé vyhlášena v roce 2009. Od samého začátku cílem je a zůstává ocenit autory, kteří své čtenáře, diváky či posluchače informují o iniciativním, příkladném vztahu (jak jednotlivců, tak subjektů) k péči o hmotný odkaz minulosti. 

Rozhodující pro hodnocení bylo a nadále zůstává: jak tvůrce splnil zadání, tedy jak přiblížil životní postoje lidí a jejich vztah k péči o konkrétní památky na Vysočině. Významnou roli má stylistika a čtivost příspěvku. Naopak roli až tak nehraje, zda jde o památku „velkou“ (hojně navštěvovanou), nebo malou z některé vsi na Vysočině – i tam bývají příklady péče o místní památky hodné následování.

V tomto roce nemohli pořadatelé s ohledem na pandemii koronaviru předávat ceny osobně v rámci tradičního slavnostního setkání novinářů s hejtmanem Kraje Vysočina. „Balíčky s cenami proto zamířily k oceněným autorům poštou a finanční odměny jsme posílali na účet. Přejeme si, aby příští ročník už opět mohl být zakončený osobním setkáním s úspěšnými novináři a kronikáři,“ poznamenal předseda Syndikátu novinářů Vysočina Jaroslav Paclík. 

Kraji Vysočina a Národnímu památkovému ústavu děkujeme za podporu autorské soutěži. Těšíme se na další ročník.