Sedmnáct redakcí představuje snímky na výstavě Region Press Foto 2020

V lednu už je to tradice, že Syndikát novinářů Vysočina pořádá výstavu Region Press Foto. Letošní rok není navzdory velmi složité době výjimkou. Od 5. do 29. ledna jsou v prostorách Krajského úřadu Kraje Vysočina v Jihlavě vystaveny fotografie z novin, časopisů i dalších tiskovin či internetových serverů z Vysočiny. 

Snímek z instalace výstavy. Foto: Petr Klukan


„Letos se účastní sedmnáct médií. Je to přibližně podobný počet jako v minulém roce,“ upřesňuje člen rady Syndikátu novinářů Vysočina a šéfredaktor Jihlavských listů Petr Klukan. Snímky jsou k vidění hned vedle kongresového sálu a pak ještě ve třetím patře úřadu. 

Téměř 50 fotografií profesionálních i amatérských fotografů je pestrou směsicí dokumentárních, reportážních i výtvarných děl. Vedle profesionálních snímků tu lze nalézt i ty, které dokumentují každodenní život ve společnosti, krajinu nebo obec. Ač nemusí být výtvarně dokonalé, byly pořízeny s láskou a úmyslem co nejlépe zachytit událost v daném místě. „Snímky jsou dokumentem doby, která je vždy jedinečná. Jejich význam je proto jednoznačný,“ dodává Petr Klukan. 


Tentokrát se na výstavě svými fotografiemi prezentuje 17 vysočinských médií. 

První akce v „Havlíčkovském“ roce

Jde již o osmý ročník výstavy. Její termín připadl na dobu poznamenanou koronavirem. „Věříme, že se na aktuální Region Press Foto přijdou podívat nejen krajští politici a zaměstnanci krajského úřadu, ale že si snímky prohlédnou třeba i lidé, kteří zrovna budou mít v sídle kraje v úředních hodinách nějaké vyřizování,“ zmiňuje předseda Syndikátu novinářů Vysočina Jaroslav Paclík. 

V posledních letech je výstava koncipována jako putovní. O letních prázdninách by měla být k vidění v Jaroměřicích nad Rokytnou. Doufejme, že to už pandemie covid-19 poleví, a tak na výstavu budeme moci pozvat širší veřejnost a přijde mnoho příznivců kvalitní reportážní fotografie. 

Všem redakcím z našeho regionu, které na výstavu dodaly své snímky, patří poděkování. Region Press Foto je první akcí Syndikátu novinářů Vysočina v tak zvaném „Havlíčkovském“ roce. Na konci října 2021 si připomeneme 200 let od narození slavného českého novináře a spisovatele Karla Havlíčka Borovského.


Vystavující periodika a weby: 

Havlíčkobrodský deník, Horácké noviny, Jaroměřický zpravodaj, Ježkovy oči, Jihlavský deník, Jihlavské listy, Jihlavské noviny, Kraj Vysočina, MF Dnes a 5plus2, Pelhřimovský deník, Telčské listy, Třebíčský deník, Třebíčské noviny, Žďárský deník, Žďárské noviny 

Vysočina–news.cz, Horácké novinky.cz