Vyšla pestrá kniha Hašek s námi, Hašek v nás

Kniha obsahuje 23 humoristických povídek z celostátní literární soutěže. Jde o projekt Syndikátu novinářů Vysočina a vydavatelství TalentProArt. V knížce se objevují mezi hlavními postavami třeba i Švejk, doktor Ducháček nebo hokejový gólman Dominik Hašek. Nechybí ale samozřejmě ani slavný spisovatel a novinář Jaroslav Hašek či jeho potomci.

Kmotrem nové knihy se stal Richard Hašek, vnuk slavného spisovatele Jaroslava Haška. Křestu přihlížejí porotkyně soutěže Radana Šatánková, vydavatel Jiří Pešaut a další z porotců soutěže Richard Kliment.  

Syndikát novinářů Vysočina vydává ve spolupráci s vydavatelstvím Talent Pro Art a za podpory Syndikátu novinářů České republiky sborník s novodobými humoristickými „haškovskými“ povídkami. Kniha má název „Hašek s námi, Hašek v nás“. Obsahuje celkem 23 povídek od autorů z různých koutů České republiky, které vybrala porota v rámci celostátní literární soutěže.

Podobně jako Jaroslav Hašek píší i současní autoři s velkou lehkostí a vtipně. Povídky jsou zasazeny do různého prostředí – některé se odehrávají na Lipnici nebo pražském Žižkově, jiné zase v hospůdkách, nemocničních zařízeních a další jsou třeba o politice nebo šlamastyce v jednom autoservisu. Na čtenáře čeká okolo 130 stran velmi pestrých textů.

Sborník vychází ve velice významném roce. Od úmrtí slavného spisovatele, novináře a humoristy Jaroslava Haška letos v lednu uplynulo 100 let. A také jsme si v dubnu připomínali 140 let od Haškova narození. 

Křestu knihy "Hašek s námi, Hašek v nás" se účastnil rovněž předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý (vlevo).


ŠVEJK, ALE I HAŠKOVÉ

Do literární soutěže celkem přišlo 196 povídek od 116 autorů. Byl to opravdu velký zájem. 

V knížce se objevuje například povídka „Taková je statistika“, jejímž autorem je Bohumil Matějovský z Bíliny. Popsal dilema dvou kolemjdoucích, kteří řeší, zda a jak pomoci muži topícímu se v řece. Mobilní telefon žádný z té dvojice nemá a na břehu navíc koukají na ceduli upozorňující na soukromý a hlídaný pozemek. Vstup pod pokutou zakázán...

Mezi publikované povídky patří například i „Zvířecí volby“ autora Rostislava Tesaře z Brna. „Nemylme se. Zvířata nejsou žádní pitomci – chtěl jsem napsat volové a oslové, ale to bych je urážel – a budou si umět dobře vládnout. A nemusí kopírovat lidi, protože my na sebe štěkáme jako psi, chováme se jako slon v porcelánu, provádíme hyenismus a máme se jako prase v žitě. No a někteří muži jsou dokonce paroháči…,“ napsal Rostislav Tesař mimo jiné ve své povídce.

Ve sborníku vystupují i známé osobnosti. V jednotlivých povídkách se objeví kupříkladu Švejk nebo Jaroslav Hašek a jeho potomci – vnuk Richard a pravnuk Martin. V jedné povídce je řeč také o jiném nositeli tak slavného příjmení, legendárním hokejovém brankáři Dominiku Haškovi.

A v knize nechybí ani advokát Ducháček, jehož známe v podání herce Vlasty Buriana. Ten je jednou z hlavních postav povídky „Sudoku“, jejímž autorem je Václav Franc z Nové Paky. Ten zaslal do soutěže příběh stařenky Albíny Müllerové zavřené do vazební věznice proto, že se údajně zapletla do závažné trestné činnosti. U soudu ji zastupuje popletený advokát JUDr. Dominik Ducháček. „Jak říkal Vlasta Burian, Ducháček to zařídí,“ zní právníkovo heslo.


MONARCHIE, VOLBY I ARMÁDA

„Psát humor je těžké. A autoři navíc ještě měli za úkol zachytit Haškova literárního ducha – objevit kousek Švejka nebo srandisty, humoristy nebo toho, kdo dokáže vystihnout a vykreslit naši českou povahu. Posuďte sami jako čtenáři, jak se jim to povedlo,“ vyzvala porotkyně soutěže Radana Šatánková ze spolku Krasomil.

„Jaroslav Hašek nám zanechal originální vidění světa, což jsme také mohli vidět v příspěvcích do literární soutěže – četně v prózách rezonovala doba starého Rakousko-Uherska, oblast novinářského i vojenského prostředí, volební tematika a další; až by se skoro dalo říci, že píšeme knihu o tom, jak by to bylo dál? Jenže o to samotné ani tak nejde,“ poznamenala porotkyně.


DVOJÍ KŘEST, VÝSTAVA A MUZIKA

Křest knihy a e-knihy se uskutečnil v úterý 26. září 2023 v prostorách Syndikátu novinářů České republiky v Praze. Součástí příjemného podvečera bylo nejen setkání autorů povídek, ale také výstava ilustrací, které k vybraným povídkám v knize nakreslil ilustrátor Filip Buryán, a veselé hudební vystoupení v podání Františka Tylšara, Liboslava Kučery a Oldřicha Němce z kapely Řehečské kvarteto. 

Setkání autorů s Richardem Haškem v Presscentru Syndikátu novinářů České republiky.

Událost také podpořil svou účastí Richard Hašek – vnuk Jaroslava Haška, jenž se stal kmotrem sborníku. Nechyběl ani Adam Černý – předseda Syndikátu novinářů ČR, který poukázal na odkaz Jaroslava Haška v roli novináře a spisovatele. Přítomní autoři se mohli těšit nejen ze setkání nad vydanou knihou, ale také ze společné autogramiády...

Vystoupení muzikantů z kapely Řehečské kvarteto.

„Zajímavostí je, že dva z výše zmiňovaných hudebníků jsou zároveň i úspěšnými autory povídek. Jejich díla Doktor a Pohádka pro dospělé o šťastné nemocnici jsou součástí sborníku,“ doplnil další z porotců Richard Kliment. Jeho otec Jan Kliment byl hlavním iniciátorem tohoto haškovského projektu. Ten podpořila také rodina Haškových v rámci dubnového setkání autorů povídek na Lipnici.

Knížky „Hašek s námi, Hašek v nás“ jsou ke koupi v e-shopu vydavatelství Talent Pro Art. To vydalo ve spolupráci se Syndikátem novinářů Vysočina rovněž elektronickou e-knihu. V ní si zájemci přečtou ještě sedm dalších „bonusových“ povídek, také z literární soutěže.

Text: Jaroslav Paclík

Foto: Jiří Šimůnek, Radana Šatánková