Novinářské ceny opět předány v Brodě

Ve čtvrtek 23. května byla Nadací Český literární fond v obřadní síni havlíčkobrodské Nové radnice už podvacáté předána Cena Karla Havlíčka Borovského za novinářskou tvorbu. Tato cena je určena autorovi mimořádně společensky přínosných textů, ať již investigativního nebo analytického charakteru, a je spojena s odměnou ve výši 50 000 korun.

Tradičně je předávána ve spolupráci s Městským úřadem v Havlíčkově Brodě. Společně s touto cenou je už od roku 2000 udělováno také ocenění práce mladých novinářů do 33 let věku, a to Novinářskou křepelkou doprovázenou "měšcem" s částkou 3 333 Kč. Návrhy na tyto ceny jsou podávány expertní komisí pro publicistiku, nejde o veřejně vyhlašovanou soutěž.


Na snímku jsou ocenění David Klimeš, Lída Rakušanová, Andrea Procházková a Janek Rubeš.

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského získal David Klimeš, který v týdeníku Ekonom, Hospodářských novinách i v Českém rozhlasu Plus komentuje současné ekonomické a politické dění.

Novinářské křepelky obdrželi Janek Rubeš, jehož jméno bylo dlouho spojeno s internetovou televizí Stream.cz a který od loňského roku působí v Seznam Zprávy, a také Andrea Procházková z týdeníku Respekt. Zaměřuje se na českou politiku a justici.

Za dosavadní novinářskou činnost byla posedmé udělena Cena Opus Vitae, kterou obdržela
Lída Rakušanová. Čestnou cenu získala za špičkovou novinářskou práci a prosazování hodnot svobody a demokracie před rokem 1989 i po něm.

Text a foto: Marcela Lanková