NA CESTÁCH: Živoucí a plodný Žitný ostrov

Žitný ostrov, maďarsky Csallóköz, je největším říčním ostrovem v Evropě. Rozprostírá se od Bratislavy po Komárno. Tak se tam pojďme trochu porozhlédnout.

Ostrov s někdejším názvem Csallóköz, nebo chcete-li Zlatá zahrada, obývaly zlatovlasé víly. Mezi lidmi o nich kolují různé příběhy, které něžná stvoření popisují jako dobrosrdečná a veselá. Podle pověr se i díky nim, když si rozčesávaly vlasy, dostalo do Dunaje zlato.

Další z historických označení „Kukkónia“ vzniklo v období vpádu Tatarů. Místní obyvatelé napodobovali zvuky žabky červenobřiché „kukk-kukk“ a používali ho především při vzájemném varování před nepřítelem.


Žitný ostrov zaujímá plochu zhruba 1 600 kilometrů čtverečních. Nachází se na jihozápadním Slovensku v povodí Dunaje v Podunajské nížině. Ohraničuje z jihu koryto Dunaje, ze severu jeho rameno Malý Dunaj a na krátkém úseku na východě řeku Váh. 

Největším bohatstvím je voda 

Ačkoliv má nejmenší počet atmosférických srážek na celém území, je obrovskou zásobárnou podzemních vod a jednou z nejúrodnějších zemědělských oblastí Slovenska. Pod povrchem se nachází miliardy metrů krychlových pitné vody, která je znova doplňována vodou prosakující z řek.

Nepatrný spád s malým sklonem v místech ostrova, vzniklý postupným ukládáním malých nánosů štěrku, písku a povodňových kalů, je úžasným zdrojem vláhy pro nivní půdy. Lužní půdy se vyskytují ve východní polovině Žitného ostrova v prostoru Dunajská Streda, Gabčíkovo, Veľký Meder, Okoč a Komárno.

Žitný ostrov je domovem šikovných a pracovitých lidí

„Dnešní Kukkonia v sobě ukrývá nejenom kousek historie, ale především změnu a budoucnost. V roce 2014 se skupina lidí rozhodla ukázat světu, jak umí pracovat, hospodařit, co mají doma a hlavně ukázat to světu. A tak se zrodilo Občanské sdružení Kukkonia,“ uvedla předsedkyně sdružení Timea Dóka. „Zahájili jsme projekt územního rozvoje Kukkonia s cílem nabídnout turistům co nejvíce informací k návštěvě a stejně tak najít užitečné informace pro místní obyvatele," dodává.

Doplnil ji Peter Balázs, výkonný ředitel Oblastní organizace cestovního ruchu Žitný Ostrov – Csallóköz. „Propagujeme region, motivujeme turisty k návštěvě, a když už k nám přijedou, aby u nás zůstali. Představujeme možnosti výletů, zábavy, chutné a zdravé gastronomie. Naším cílem je ještě více zkrášlovat prostředí a vytvářet bohatší nabídku výletů a služeb. Máme bohaté portfolio možností od termálních lázní po zážitky v akvaparcích, na lodičkách, při cykloturistice na cyklotrasách. Koordinujeme cyklobus, prezentujeme region na veletrzích cestovních ruchu, na sociálních sítích, tiskneme propagační materiály. Uspořádali jsme informační press trip financovaný Ministerstvem dopravy a výstavby Slovenské republiky. Češi jsou našimi častými hosty. Prozatím nejvíce starší generace, ale věříme, že si k nám cestu postupně najdou i mladší lidé nebo rodiny s dětmi. A aby se vaši čtenáři o našem regionu dověděli, rádi představujeme,“ řekl Balász.

Tipy, kam se podívat




Léčivé koupání - mezi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější celoroční rekreační střediska patří Thermalpark v Dunajské Stredě a Velký Meder  - s koupalištěm Termál Corvinus

Šamorín - leží nedaleko Bratislavy a je mimořádný svým rozlehlým lužným lesoparkem Pomlé s naučným chodníkem. Dvacet odpočinkových laviček svými kovovými štítky vyzdvihuje významné osobnosti města. Vedle římskokatolického kostela je plánována výstavba informačního centra.
 
„X-Bionic Sphere - jako multifunkční rezort sportu a odpočinku od roku 2014 nabízí zázemí pro profesionální sportovce, týmy, nadšence, ale i rodiny s dětmi. Pořádají se tu třeba i světové jezdecké soutěže, v dohledné době mají vzniknout dvě nová fotbalová hřiště. „Zdejší VIP apartmány navštívili osobnosti jako Bill Gates nebo monacký kníže Albert,“ prozradila manažerka Melisa Kubalcová.

Malkia park - vybudovaný ze soukromých finančních zdrojů pro různé druhy týraných nebo nechtěných zvířat, která by ve volné přírodě nepřežila.



Muzeum vojenské techniky - představuje slušnou škálu vojenských strojů. Je tu vystaven například tank TOPAS, kterým Sovětská armáda obsadila ČSSR v roce 1968 při srpnové okupaci. Prohlédnout si můžete tank, který hrál v českém filmu Tankový prapor. Muzeum poctil svojí návštěvou bývalý pilot zde vystaveného letounu MIG 21.

Slovakia Ring v Orechovej Potoni - profesionálně vybavený motoristický areál. Je unikátním místem, jehož součástí je první národní automotodrom disponující homologací Mezinárodní automobilové federace (FIA) a Mezinárodní motocyklové federace (FIM).

Gabčíkovo a mimořádné vodní dílo - místo u tzv. „osedlaného Dunaje“ - známého vodního díla, pojmenované po Josefu Gabčíkovi, válečném hrdinovi, který spáchal atentát na říšského protektora Heidricha, získalo svůj statut města v roce 2016. Zdejší gigantická stavba zabraňuje povodním a reguluje vodní tok. Po předběžné dohodě je možné si technické dílo prohlédnout. Milovníkům cykloturistiky doporučujeme téměř stokilometrovou cyklotrasu vedoucí po obou březích Dunaje.

Text a foto: Dáša Palátková