TIP NA VÝSTAVU: Mystická loď Briana Ena

Nejen fanoušci legendy experimentální hudby Briana Ena mají možnost do 10. září navštívit jeho hudebně výtvarnou instalaci ve Veletržním paláci v Praze. V rámci série výstav "Prostor pro pohyblivý obraz" uvedených Národní galerií je tentokrát představen Enův projekt Loď vycházející z jeho loňského již 25. sólového alba The Ship.

Na svou nahrávku pohlíží Eno jako na hudební román. Je popisována jako „volná koláž příběhů inspirovaných zkázou Titaniku, první světovou válkou, větami nahodile vytrženými z e-mailů i autorovými vlastními literárními pokusy."

Doprovodný text Národní galerie instalaci dále přibližuje takto: „Třídílná skladba Fickle Sun je chvalozpěvem opěvujícím mladé vojáky, kteří se jako velká voda valili na rozbahněné bitevní pole v Belgii, kde položili své životy a jejich rozkládající se těla se 'obrátila v hlínu'. Závěrečnou skladbou je coververze hitu Velvet Underground z roku 1969 I'm Set Free, která opouští posluchače s Lou Reedovým veršem I'm set free to find a new illusion“.
 
Návštěvníkovi dává instalace intenzivní zážitek zvuku - srovnatelný s prožitkem z rockového koncertu (Brian Eno během své kariéry spolupracoval například s Davidem Bowie, Roxy Music, Talking Heads nebo U2).

V minimalistickém prostoru instalace s nízkou hladinou osvětlení se divák jen pozvolna začíná orientovat, když je znenadání zasažen zvukovou explozí z kytarového komba. Jde doslova o fyzický pocit. Pasáže skladby s lidskými hlasy, vnímané v kulise magicky nasvíceného kříže, evokují tíhu, kterou člověk pocítí když si uvědomí bezbřehý oceán lidského utrpení, valícího se ve stále nových vlnách osudem lidstva.



Alespoň malá část Veletržního paláce je tak proměněna na sakrální prostor, ve kterém se prostřednictvím uměleckého díla v člověku probouzí transcendentální zážitek. A stejně jako do kostela - vstup je do expozice Briana Ena zdarma. Otevřeno je zde denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin.

Autor: Richard Kliment

Žádné komentáře:

Okomentovat