Známe vítěze soutěže Haškovské povídky 2023

Kdy jindy než v tak významném roce pořádat a vyhodnotit soutěž v psaní humoristických povídek! Od úmrtí slavného spisovatele, novináře a humoristy Jaroslava Haška letos uplynulo 100 let. A na neděli 30. dubna 2023 připadlo další kulaté výročí – 140 let od Haškova narození. 

Společné foto oceněných autorů, kteří dorazili na Lipnici


Právě v předvečer tohoto významného dubnového dne vyhlásil Syndikát novinářů Vysočina vítěze autorské soutěže Haškovské povídky 2023. Porotě se nejvíce líbila povídka „Taková je statistika“, jejímž autorem je Bohumil Matějovský z Bíliny. 

Popsal dilema dvou kolemjdoucích, kteří řeší, zda a jak pomoci muži topícímu se v řece. Mobilní telefon žádný z té dvojice nemá a na břehu navíc koukají na ceduli upozorňující na soukromý a hlídaný pozemek. Vstup pod pokutou zakázán...


DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ…

Na druhém místě skončil Václav Franc z Nové Paky. Ten zaslal do soutěže příběh stařenky Albíny Müllerové zavřené do vazební věznice proto, že se údajně zapletla do závažné trestné činnosti. U soudu ji zastupuje popletený advokát JUDr. Dominik Ducháček. „Jak říkal Vlasta Burian, Ducháček to zařídí,“ zní právníkovo heslo. 

Cenu za třetí místo získal Rostislav Tesař z Brna. Jeho povídka se jmenuje Zvířecí volby. „Nemylme se. Zvířata nejsou žádní pitomci – chtěl jsem napsat volové a oslové, ale to bych je urážel – a budou si umět dobře vládnout. A nemusí kopírovat lidi, protože my na sebe štěkáme jako psi, chováme se jako slon v porcelánu, provádíme hyenismus a máme se jako prase v žitě. No a někteří muži jsou dokonce paroháči…,“ napsal autor mimo jiné ve své povídce.


SLOŽITÝ ÚKOL PRO ODVÁŽNÉ SOUTĚŽÍCÍ

Porotci posuzovali kvalitu 196 povídek od 116 autorů. „Děkujeme autorům za jejich odvahu a odhodlání přihlásit se do soutěže. Nevídaný zájem o psaní povídek i o setkání na Lipnici nás velmi potěšil,“ zmínila porotkyně Radana Šatánková. Je spisovatelkou a předsedkyní klubu Krasomil. 

„Psát humor je těžké. A autoři navíc ještě měli za úkol zachytit Haškova literárního ducha. To se povedlo spíše ojediněle,“ konstatovala porotkyně.

Výběr nejlépe hodnocených prací vyjde v tištěném sborníku a v e-knize. „Křest publikace je plánován ke konci září letošního roku. Uskuteční se v prostorách Syndikátu novinářů ČR v Praze,“ doplnil Jaroslav Paclík, předseda Syndikátu novinářů Vysočina a další z porotců soutěže.

Ceny dvaceti nejúspěšnějším autorům humoristických povídek předávali na lipnickém hradě, v zaplněném sále v Thurnovském paláci, předseda Syndikátu novinářů České republiky Adam Černý a starosta Lipnice nad Sázavou Zdeněk Rafaj.


NABITÝ PROGRAM

Setkání autorů na Lipnici v sobotu 29. dubna ale nebylo jenom o vyhlášení vítězů. Bylo také o příjemné atmosféře a zážitcích. 

Na prohlídce hradu Lipnice

„Přítomní autoři například zašli na prohlídku hradu, kde kdysi jako průvodce působil Jaroslav Hašek. Zájemci mohli také zajít na novou výstavu kresleného humoru a satiry v Haškově domku,“ zmínil třetí z porotců a organizátorů akce Richard Kliment.

Jeho otec Jan Kliment, dlouholetý předseda a nyní místopředseda Syndikátu novinářů Vysočina, je hlavním iniciátorem této soutěže. Velmi dobře se zná s potomky Jaroslava Haška, kteří akci také významnou měrou podpořili. Deseti nejúspěšnějším autorům věnovali hodnotné ceny v podobě ubytování nebo konzumace v proslulém hostinci U České koruny. Zde je šéfkuchařem pravnuk slavného spisovatele Martin Hašek, jehož tým se postaral i o společný oběd pro autory a jejich doprovod.

Vzpomínkové setkání na lipnickém hřbitově, kterého se účastnil také Richard Hašek (na snímku vlevo).

Při podvečerním vzpomínkovém setkání uspořádaném na lipnickém hřbitůvku při příležitosti 140 let od narození Jaroslava Haška se přítomní autoři mohli setkat také s vnukem slavného spisovatele Richardem Haškem a členy Světové společnosti Jaroslava Haška.


KOMU PATŘÍ PODĚKOVÁNÍ?

Organizátoři literární soutěže děkují za podporu Syndikátu novinářů ČR, Syndikátu novinářů Vysočina, Městu Lipnice nad Sázavou a rodině Haškových. Za spolupráci při organizaci setkání autorů patří v neposlední řadě dík i kastelánovi hradu Lipnice Marku Hanzlíkovi. 

O hudební doprovod při slavnostním vyhlášení výsledků se postarali žáci Základní umělecké školy v Lipnici nad Sázavou pod vedením učitele Jakuba Šnýdla. 

Foto: Richard Cai